Je eigen huis verkopen? Fotografietips…

Goede foto’s van huis en tuin zijn essentieel voor de verkoop van jouw huis. Het gaat er om dat precies dit object opvalt tussen de concurrenten, zeker gezien de huidige huizenmarkt. Een professionele fotograaf zorgt ervoor dat jouw huis er ruim, opgeruimd en licht uitziet op de foto’s. Zo geeft het huis de allerbeste eerste indruk. Mocht je ervoor kiezen om je huis zelf te verkopen en zelf zorg te dragen voor beeldmateriaal, dan zijn er diverse tips en trucs ten aanzien van de fotografie:

 1. Het beste fotomoment
  In de vroege ochtend en de namiddag is het licht het beste om te fotograferen.
 2. Spik en span!
  Zorg ervoor dat je huis schoon en opgeruimd is. Verwijder persoonlijke zaken zoals foto’s. Op die manier kunnen potentiele kopers zich het huis beter eigen maken.
 3. Fotografeer vanuit diverse hoeken
  Fotografeer vanuit diverse standpunten.  Zak door je knieën of ga op de trap staan om te zorgen voor variatie in de beelden.
 4. Voorkom weerkaatsing
  Zorg er voor dat het licht van ramen en/of deuren van de zijkant of de achterkant komt, dit om weerkaatsing van het licht te voorkomen.
 5. Zorg voor ruimte
  Zorg ervoor dat het interieur van een kamer zo is opgesteld dat de kamer er ruim uitziet. Hierbij kan je ook gebruik maken van spiegels.
 6. Lichten aan!
  Het licht van iedere kamer moet aan zijn  (plafonnières, tafellampen, bedlampjes, leeslampen etc.) en de gordijnen of luxaflex mogen open! Het licht van binnen heeft een positief effect op warmte en kleur, wat een kijker zeer zal aanspreken.
 7. Bijzondere details
  Heb oog voor detail en fotografeer de bijzondere (stijl)kenmerken van een woning. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld glas-in-lood.
 8. Flitser
  Als je een foto maakt, gebruik dan altijd een flitser. Maar, maak ook een foto zonder flitser. Waarom? Wanneer je niet goed weet hoe je een flitser gebruikt of instelt, is het licht van de flitser vaak veel te fel en hard en ziet de foto zonder flitser er warmer uit, waar de kijker weer beter op reageert. Je moet een stabiele hand hebben, anders zijn de foto’s bewogen.  Een goede truc is om tegen een muur of deurpost te leunen en dan de foto te nemen.
 9. Verleg het aandachtspunt
  Door het focuspunt niet altijd in het midden van de foto’s te leggen, creëer je variatie.

Succes!