Fotografie voor beginners…

Iedereen fotografeert tegenwoordig. Vooral met zijn of haar telefoon. Diegene die er serieus werk van willen maken, kopen over het algemeen een digitale spiegelreflexcamera. Omdat deze camera’s steeds goedkoper worden, worden ze steeds vaker aangeschaft.  Echter, in het bezit zijn van een goede camera wil niet zeggen dat je automatisch goede foto’s gaat maken. De kwaliteit van de foto hangt uiteindelijk grotendeels af van de persoon achter de camera.

Een paar tips voor beginners:

Lees de gebruiksaanwijzing
Het is verleidelijk om meteen na de aanschaf van de camera de gebruiksaanwijzing opzij te leggen en te gaan fotograferen. Lees de handleiding eens goed door zodat je weet wat je camera allemaal kan. Het goed kennen van je camera zorgt ervoor dat je er het maximale uit kunt halen.

Apparatuur is niet belangrijk
Veel fotografen, of ze nu net beginnen of niet, denken vaak dat een nieuw objectief of een nieuwe camerabody hen in staat zal stellen betere foto’s te maken. De apparatuur waarmee je fotografeert is echter maar een klein onderdeel van fotografie en zal dus ook maar een kleine invloed hebben op het eindresultaat. Vind je apparatuur toch een punt van aandacht, bedenk dan dat je camerabody minder belangrijk is dan je objectieven. De juiste objectieven doen meer voor je foto dan een duurdere camera kan doen.

Onderzoek
Als je op locatie gaat fotograferen is het aan te raden om van te voren wat onderzoek te doen. Waar staat de zon? Kijk ook naar de weersverwachting.

Scherptediepte
Probeer diepte in je foto te krijgen door gebruik te maken van voorgrondelementen in je foto en hierop scherp te stellen.

Compositie
Compositie is voor de meeste foto’s veel belangrijker dan de techniek die erachter zit. Welke instelling je ook gebruikt , je foto wordt een stuk interessanter wanneer je een juiste compositie neemt. Ook de regel-van-derden is een handig uitgangspunt voor een geslaagde compositAie. Verdeel het beeld zowel horizontaal als verticaal in drie vlakken (twee lijnen). Zorg er bij het maken van je compositie voor dat je onderwerp op een kruispunt van deze lijnen staat.

Interesse
Fotografeer wat je leuk vindt! Als je meer affiniteit hebt met je onderwerp zal je makkelijker aansprekende foto’s maken.

Leer
Fotograferen is een leerproces. De eerste foto’s zullen daarom waarschijnlijk niet je beste foto’s zijn. Blijf kritisch kijken en zoeken naar verbeterpunten. Lees veel om je kennis te verrijken. Fotografeer veel!

Reflectie
Laat je foto’s beoordelen op fora door anderen. De reacties die je krijgt, zullen je helpen om nog betere foto’s te maken.

Fotografeer in RAW
De meeste professionele camera’s kunnen fotograferen in het zogenaamde RAW formaat. Dit is een ruw databestand met daarin de informatie rechtstreeks van de sensor. Als je fotografeert in Jpeg wordt deze ruwe data in de camera omgezet naar een Jpeg bestand. Jpeg kan helaas veel minder informatie bevatten dan je camerasensor kan vastleggen. Je verliest dus informatie.